Yeni Açılan Ro-Ro Hatları Hakkında
22-02-2021

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen 09.02.2021 tarihli ve 34221550-263-1270 sayılı yazıda, ülkemiz ihracatının değer bazında %30’unun gerçekleştirildiği uluslararası karayolu taşımacılık sektörünün, yurtdışında yetersiz geçiş belgesi kotaları, mod ve güzergah dayatmaları, geçiş ücretleri gibi engellerle karşılaştığı belirtilmektedir. Bununla birlikte, Avrupa’ya yönelik ihraç taşımalarımızda en önemli çıkış noktası durumundaki Kapıkule’de araç yoğunluğu nedeniyle yaşanan beklemeler ve gecikmelerin taşımacılık ve dış ticaretimizde zaman kayıplarına ve maliyet artışlarına yol açtığı, ihraç ürünlerimizin uluslararası alanda rekabet gücünü zayıflattığı ifade edilmektedir. Dolayısıyla, karayolu taşımacılığında kullanılacak alternatif güzergah ve rotaların her geçen gün önem kazandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda yazıda, 03.02.2021 tarihinde faaliyete başlayan Karasu-Köstence (Romanya) ve 07.02.2021 tarihinde seferlerine başlanan Alsancak-Terragona (İspanya) Ro-Ro hatlarının karayolu taşımacılığında yaşanan sorunlara önemli çözüm alternatifleri oluşturacağı öngörüldüğü; bu sayede, özellikle Avrupa’ya yönelik ihracatımızda bazı dönemlerde yaşanan sıkıntılarda azalma yaşanacağı düşünüldüğü dile getirilmiştir.