Biga'da deprem riski ve farkındalığı tartışıldı
2023-12-23 16:56:00

Biga Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Biga Kaymakamlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Biga Belediyesi desteğiyle Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde Biga'da deprem riski ve farkındalık paneli düzenlendi. Uzman isimlerin Biga'nın deprem riski ve deprem hazırlıkları konusunda yaptığı önemli çalışmalar dikkat çekti.

"BAZI SIKICI TARİHLER..."

Panelin açılış konuşmasını yapan Biga TSO 3 No'lu Meslek Komitesi Başkanı Levent Şahin; "Deprem kuşağında bulunan, uzmanların sürekli uyarılar yaptığı bir bölgede yaşayan bizler için çok önemli bulduğum ve bugün bu salonda bu organizasyonu gerçekleştirme aşamasına geldiğimizden dolayı çok mutlu olduğum deprem riski ve farkındalık temalı panelimize hepiniz hoş geldiniz. Sizlere bazı sıkıcı tarihleri hatırlatarak konuşmama başlamak istiyorum. 13 Eylül 1924 Horosan, 7 Mayıs 1930 Hakkari, 1939 Erzincan, 20 Aralık 1942 Niksar-Erbaa, 20 Haziran 1943 Hendek, 27 Kasım 1943 Tosya-Ladik, 1 Şubat 1944 Bolu-Gerede, 28 Mart 1970 Gediz, 19 Ağustos 1966 Varto, 6 Eylül 1975 Lice,1976 Çaldıran, 17 Ağustos 1999 Gölcük, 12 Kasım 1999 Düzce, 1 Mayıs 2003 Bingöl, 23 Ekim- 9 Kasım 2011 Van, 24 Ocak 2020 Sivrice, 30 Ekim 2020 Seferihisar... Dinlemesi sıkıcı olan bu tarihler bizleri hep tedirgin etmiştir. Belki çocuğumuz da bu tarihleri yaşamışızdır. Bizler Biga TSO'nun 3 No'lu İnşaat, İnşaat Malzemeleri Ticareti ve Mühendislik Hizmetleri Meslek Komitesi olarak yaklaşık 1 yıl önce bir toplantı yaptık ve deprem gerçeğine vurgu yaparak hazır olmak zorunda olduğumuzu konuştuk. 13 Ocak 2023 tarihinde deprem konusunu dertlenen bir yerel gazeteci arkadaşımıza bir röportaj verdik. Deprem konusunda kamuoyu oluşturmak zorunda olduğumuzu anlattık. Ardından büyük bir acı tesadüf yaşadık. Belki yaşadığımız en büyük depreme tanık olduk. Tarihler 6 Şubat'ı gösterdiğinde 10 ilimizde yaşanan büyük yıkım, hala yeterince hazır olmadığımızı gösterdi" dedi.

"DEPREME HAZIR OLMAK ZORUNDAYIZ"

Depreme hazır olmak zorunda olduklarını dile getiren Şahin; "Bugün burada odamızın öncülüğünde, Biga Kaymakamlığımız, Biga Belediyemiz ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemiz işbirliğinde bir araya geldik. Kıymetli hocalarımızı dinleyeceğiz, notlar alacağız. Belki de depreme hazırlık sürecimizin ilk adımını atmış bulunuyoruz. Deprem gerçeğine karşı kalıcı bir çözüm üretmek istiyorsak yapılması gereken bu sorunla yüzleşmek ve yeni imara açılacak konutların yanı sıra kamu kaynaklarının mevcut konut stoklarının yenilenmesine ve güçlendirilmesine harcanması gerekmektedir. Deprem riski kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu gerçekle yüzleşmedikçe ve onu ciddiyetle ele almadıkça depreme hazır olmamız, dayanıklı, sağlıklı kentler inşa etmemiz mümkün değil. Depremle mücadele etmek, depreme hazır olmak zorundayız. Depremin garantisi yok ama olduğunda ne yapabileceğimizi bilmemiz önemli. Aileleri, haneleri deprem anında nasıl bir süreç izlemeleri gerektiği konusunda bilinçlendirmeliyiz. Bizim görevimiz kamuoyu oluşturmak. Üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Konuklarımıza bir kez daha depreme hazırlık sürecimize verecekleri katkı için teşekkür ediyorum. Bigamızı depreme hazırlamak için hep birlikte ve inatla bu mücadeleyi yapacağımıza inanıyor, panelimizin hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Panelde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, 'Dünden Bugüne Biga Depremleri ve Deprem Potansiyeli', Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Prof. Dr. Arzu Başaran Uysal, 'Afet Risklerini Azaltmada Şehir Planlamanın Rolü'; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü'nden Doç. Dr. Ali Tolga Özden, 'Sağlam Yapı - Dirençli Kent Oluşturabilmek İçin Geçmiş Depremlerden Alınan Derslerin Değerlendirilmesi' ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sağlık bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Feyza Nur Bekler, 'Afet Farkındalığı ve Gönüllülük Çalışmaları' hakkında bilgi verdi.

Öte yandan panelde Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan da bir konuşma yaparken, Biga Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Biga Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü adına da birer sunum gerçekleştirildi.

Biga'daki binaların durumları, Biga'nın deprem hazırlıklarıyla ilgili önemli bilgiler veren ve önemli öneriler getiren uzman isimlere panelin sonunda Biga TSO tarafından plaket takdim edildi.

Panelin sonunda üniversite ile iş birliğinin devam etmesine ve Biga'nın deprem hazırlıkları konusunda iş birliği yapılmasına karar verildi.

Panele Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, AK Parti Biga İlçe Başkanı Nihat Borazan, MHP Biga İlçe Başkanı Salih Altınkaya, Biga Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Melih Akyıl, TSO üyeleri ve vatandaşlar katıldı.