BİGA İŞ DÜNYASI BULUŞMALARININ İLK KONUĞU ASKON BAŞKANI OLDU
2023-10-07 10:10:00
BİGA İŞ DÜNYASI BULUŞMALARININ İLK KONUĞU ASKON BAŞKANI OLDU
Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluşunun 50’nci yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Biga İş Dünyası Buluşmaları”nın birincisinin konuğu Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın oldu.
Biga TSO’nun daveti üzerine 06 Ekim 2023 Cuma günü saat 18.30’da Biga TSO konferans salonunda Bigalı iş insanları ile bir araya gelen Aydın güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Toplantının başında birer konuşma yapan Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan ile Meclis Başkanı Melih Akyıl Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluşu, yapısı, faaliyet ve projeleri ile önümüzdeki dönemde yapılması planlanan etkinlikler hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra kürsüye çıkan ASKON Başkanı Aydın, dünya ekonomisinde yaşanan daralma ve kabuğuna çekilme döneminde Türkiye'nin üretim ve ihracatta büyüme gösterdiğini belirtti. Aydın, Türkiye'nin üretmek, çalışmak ve gayret etmek gibi değerlere odaklanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yenilenebilir enerji ve dijital dönüşüm alanlarındaki yatırımların önemine dikkat çekti.
Türkiye olarak üretmek, çalışmak ve gayret etmek durumundayız
Aydın, "Dünyada bir daralma, kabuğuna çekilme dönemi içerisindeyiz. Biraz daha ayağımızı yorganımıza göre uzatma döneminin tam ortasındayız. Türkiye olarak bizim nasibimize üretmek kalmış, çalışmak kalmış, gayret etmek kalmış." dedi.
ASKON’un üye yapısı ve yurt içi/yurt dışı organizasyonlarından bahseden Aydın, dünyadaki en büyük ekonomiler olarak ifade edilen ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin dahi ciddi daralmalar, kapanmalar, biraz daha kabuğuna çekilmeler yaşadığı bir dönemde Türkiye'de parmak ısırtacak seviyede üretimin ve ihracatta büyümenin sürdüğünü belirtti.
Aydın konuşmasının devamında; "İhracatta Eylül’de rekor kırdık. Binde 7 büyüme ile tarihe geçmiş olduk. Önümüzdeki süreci, iş dünyasına olabildiğince anlatmaya gayret ediyoruz. 2023, 2024, 2025 yıllarında hem devlet tarafında hem özel sektörde hem direkt vatandaşlarımızı ilgilendirecek bir daralma ve sıkı bir politikayla karşı karşıyayız. Dünyada bir daralma, kabuğuna çekilme dönemi içerisindeyiz. Biraz daha ayağımızı yorganımıza göre uzatma döneminin tam ortasındayız.” dedi.
Dünyada birçok fabrika kapanırken Türkiye'de kapasite kullanım oranının yüzde 87'ye çıktığını anlatan Aydın, "Pandemi var, sokağa çıkma yasağı var, engeller var, buna rağmen Türkiye çok şükür büyümüş. En büyük sebep, lojistik avantajlarımız. Pandemi döneminde 20-25 bin dolarlara çıkmış Çin'den Türkiye'ye lojistik. Bugün 1500-1600 dolarlara düşmüş durumda." dedi.
Türkiye'de artık 300 milyar dolarların üzerine çıkmış bir ekonominin konuşulması gerektiğini dile getiren Aydın, şunları kaydetti:
"Bugün, bankalardaki kredi oranlarında yüzde 65-70'lerin konuşulmaya başlandığı süreçten geçiyoruz. Faizin yüzde 60-70 olduğu bir ortamda hiçbir sanayicimiz makine almayacaktır, makinelerini yenilemeyecektir. Dolayısıyla kendi kabuğuna çekilmiş bir ülke olacaktır. Şu anda bir metot izleniyor, 'Faizi arttıralım, enflasyonu düşürelim.' diye ama benim aklım bu işe yatmıyor. İş dünyası açısından çok keyifli bir dönem değil ama inşallah bugünler de geride kalacak.”
"Yenilenebilir enerji alanlarındaki yatırımlar çok önemli"
Biga'nın girişimci ruhu yüksek bir ilçe olduğunu belirten Aydın, yüksek öğrenimini Biga’da yapmış olmaktan gurur duyduğunu ifade etti.
Aydın ayrıca, Bigalı firmaların, İstanbul’daki firmalarla bir araya geleceği bir organizasyon yapılabileceğini dile getirdi.
Üretimde yeşil dönüşümün önemini vurgulayan Aydın, “Yeşil enerji, yenilenebilir enerji alanlarındaki yatırımlar çok önemli. Dijital dönüşümle alakalı yatırımlar çok önemli. Bununla alakalı yine bünyemizde bunların merkezlerini kurduk. Dijital dönüşüm alanında firmalarımızın dönüşümünü sağlayacak sistemimiz var. Bu imkanlarımızı Biga'daki firmalarımıza açabiliriz. ASKON olarak destek vermek isteriz.” diye konuştu.