BİGA TSO AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
2023-08-08 09:49:00

BİGA TSO AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISINI YAPTI.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası 2023 yılı Ağustos ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Melih Akyıl’ın başkanlığında 08 Ağustos 2023 Salı günü saat 19.00’da Oda hizmet binasında bulunan konferans salonunda yapıldı.

Toplantının birinci gündem maddesi gereği Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Temmuz ayı gelir-gider durumu, ikinci gündem maddesi gereği Hesapları İnceleme Komisyonu raporu okundu ve meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

Meclis Başkanı Akyıl toplantının başında ticaret hayatını ve sanayiyi ilgilendiren bazı açıklamalarda bulundu. Akyıl, enflasyonun Temmuz ayında rekor kırdığını, TÜFE (tüketici fiyatları) % 9,49, üretici fiyatlarının ise bir önceki aya göre % 8,23 oranında arttığını belirtti. Hükûmet tarafından yıl sonu enflasyon hedefinin güncellendiğini, akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artışların nakliye/navlun fiyatlarına yansıdığını ve olağanüstü artırdığını, yedi aylık dış ticaret açığının 73,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini, ihracatımızın % 8,4 artışla 20 milyar dolara ulaştığını, ithalatın ise % 11,1 artışla 32,5 milyar dolara ulaştığını, TOBB’un ve diğer Odaların baskıları ile özel bankaların kredi kullandırımı konusunda ılımlı davranmaya başladığını, bunun iye bir gelişme olduğunu, yine KGF destekli kredi kullanımında kullandırılan kredinin büyük bölümünün EYT’de kullanıldığını, buna rağmen hala KGF’li kredi kullanımının mümkün olduğunu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Cevdet Yılmaz’ın iş insanları ile bir araya geldiğini ve dolaylı vergilerde bir indirime gidileceği yönünde mesajlar verildiğini, dolaysız vergilerde ise bir artış planlandığını dile getirdi.

Meclis Başkanı Akyıl konuşmasının devamında geçtiğimiz ay kadın voleybol milli takımımızın başarısının ardından bu hafta da Mete Gazoz’un başarısıyla gururlandıklarını ifade ederek Mete Gazoz’u bu başarıya taşıyan kısa hikayesinden bahsetti.

Akyıl, bir dergi tarafından yapılan araştırmada Türkiye’nin en değerli ilk 100 markasının içinde Çanakkale’den tek marka olarak DOĞTAŞ Kelebek’in yer almasının bizleri ayrıca mutlu ettiğini belirterek, bu başarılarından dolayı başta Sn. Davut Doğan olmak üzere tüm yönetici ve çalışanlarını Biga TSO Meclis Divanı adına kutladı. Akyıl ayrıca, TOBB ve Odalar/Borsalar tarafından kurulan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin başarılarından bahsederek YKS’ye giren tüm Bigalı öğrencileri TOBB ETÜ’yü tercih etmeleri konusunda tavsiyede bulundu.

Biga TSO bünyesinde Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin kurulduğunu belirten Akyıl, TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel’e söz verdi ve Dr. Yüksel tarafından meclis üyelerine "Uyuşmazlıkların Arabuluculukta Çözümü” başlıklı sunum yapıldı.

Akyıl, bu yılın Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın 50’nci kuruluş yıl dönümü olduğunu ve Oda olarak bu yılda önemli etkinlikler planladıklarını belirterek, Sn. Davut Doğan’ın destekleriyle önümüzdeki aylarda Biga’da önemli konukları ağırlayacaklarını ve Oda üyeleriyle buluşturacaklarını söyledi.

Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nermin Kunt ve İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hayri Ulutaş’ın da hazır bulunduğu toplantıda Biga Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tahsin Ergün tarafından Biga’da bulunan mesleki eğitim kurumlarının tanıtımı ve mesleki ve teknik eğitimde yeni yaklaşımlar konusunda bir sunum yapıldı.

Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen tarafından Biga’da eğitim-öğretim veren mesleki teknik Anadolu liseleri ile Mesleki Eğitim Merkezi’nden mezun olacak öğrencilere iş garantili istihdam sağlanması yönünde Mesleki Eğitim İş birliği Protokolü imzalandı.

Toplantıda son bölümünde söz alan Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan; Odanın kuruluşunun 50.yılı kapsamında bir takım eğitim, seminer ve etkinlikler planladıklarını, hizmet binasında bazı tadilat ve restorasyonlar yaptıklarını, Orman İşletme Müdürlüğü ile bir çalışma üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, yeni atanan ÇOMÜ Rektörü ile de bir araya gelerek Biga’daki yüksek öğrenim hakkında görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.